Onsdagen:
En vindpinad morgon i slutet på maj träffades ca 15 personer vid Stena Lines terminal i Göteborg.
Färjan från Göteborg till Fredrikshavn skulle avgå 08.50 och samtliga deltagare var på plats i god tid. Det var lugnt i lägret och alla såg med tillförsikt fram mot kommande dagar.

Med på resan var:
Tävlande patrullhundar:
Susanne Lindblom V:a Götaland
Ronny Holmberg Blekinge
Peter Hallberg Skåne samt
Ulrika Lichtenberg Blekinge (reserv)

Tävlande narkotikahundar:
Torbjörn Carlsson ordinarie samt Thomas Jörkander (reserv), båda två otroligt goa gubbar, mycket glädje!
Lagledare patrullhundar:
Kenneth Eriksson (suppleant förbundet)

Lagledare narkotikahundar:
Roger Björne (kassör förbundet)

Domare: Roberto Viscovitch,
Glenn Andersson, Lars Lindgren, Peter Matthijs

Polishundtjänsten: Sven Nyberg, Jerker Lawesson

Ledamot NPHU: Martti Källmalm (sekreterare förbundet).

Sjösjuk ekonom
Resan med färjan var beräknad till ca tre timmar men på grund av tekniskt fel så blev ankomsten försenad med ca fyrtio minuter + hård vind vilket inte uppskattades av en av de resande, ”sjösjuk”. Berörd person har med ekonomi att göra.
Nordiska mästerskapen skulle i år gå av stapeln i Jammerbugt, Jylland med boende för de tävlande i Rödhus klit ferieby. Vid ankomsten blev vi välkomnade av en dansk delegation som var mycket gästvänliga.
Vi inkvarterade oss i stugor två och två, efter kön och eventuellt någon form av sjukdomsbild.
För övrigt på onsdagen var det domarmöte för de lärde och informationsmöte för oss andra men även en öppningsceremoni med välkomsttal och stolt resning av den svenska fanan.
Kvällen förgylldes med en middag då samtliga närvarande var på mycket bra humör och det var idel leenden var man än tittade, härligt.
Ni som har en tanke på att Nordiska Mästerskapen är en semesterresa och med inslag av spa, glöm det genast!

Torsdagen:
Klockan 05.45 ringer lagledaren till första startande i spår, Susanne Lindblom. Susanne var självfallet redan vaken och hade förmodligen redan tränat ett pass.
Spåren för våra svenska deltagare gick sådär under denna första tävlingsdag, två gick av spåret emedan Ronny Holmberg endast missade en apport. Bland övriga länders deltagare var det mycket blandade resultat, en del 0:ade och en del gick hem med några apporter.
Med en något medioker start i spåren så kände vi oss ändå lugna då paradgrenarna låg framför oss. Även vår deltagare i narkotikasök missade spåret vilket gjorde att stämningen vid lunch var något dämpad. Underlaget i Danmark kan liknas vid Sahara med inslag av tall och eventuellt högväxt norrländsk ljung.
Redan nu, under den första tävlingsdagen uppstod ett, inte nytt fenomen men dock alltid lika fascinerande, babian-bak-stjärten. Forskning har visat att detta tillstånd beror på nervositet/stress, intag av, för kroppen annorlunda föda samt i viss mån maltdrycker.

Vind i seglen
Nya tag! Efter lunch väntade feltsög, eller sakstövning på svenska. Narkotikahundarnas uppgift var lagersök. Feltsöget (saksöket) var lagt på öppen mark med ljung och annan vegetation ca en halvmeter högt. Susanne Lindblom var först ut och Isa markerade två apporter av fyra möjliga. En stor eloge till Susanne och Isa som lärt in påvisande markering under två månader innan tävling. Till detta ska sägas att Isa under momentet visade alla fyra föremål men som sagt, fick två godkända.
Peter Hallberg upprepade Susannes bedrift och fick två godkända markeringar.
Ronny Holmberg gick ut i startgrupp nummer tre och glänste med fyra godkända markeringar, underbart. Nu kände alla att tävlingen började ändra form och att svenskarna började få vind i seglen. Torbjörn tog hem ett par gömmor i lagersöket och blev två i grenen.
Torsdagskvällen avslutades i god ordning med en kamratmiddag, mycket god stämning och dansk mat med tillhörande dryck. Med en stor press och ansvarstagande avslutades emellertid kvällen tidigt för kommande dags tävlingsmoment.

Fredagen:
Väckning som vanligt klockan 05.45 och det var alltid Susanne som råkade illa ut då hon befann sig i startgrupp 1.
Momenten för dagen var; för patrullhundarna personsök och för narkotikahundarna feltsög.
Även denna dag belastades Danmarks reningsverk.
Susanne, Ronny och Peter gjorde mycket bra ifrån sig vid personsöket! Alla fick höga betyg i söket och fick samtliga figuranter samt betyg på dessa. Den goda trenden höll i sig och våra tävlanden var på topp och taggade.
Torbjörn lyckades i fältsöget få en godkänd markering. Svår ruta med nedgrävda preparat och att de hade placerat preparaten nära varandra.
På eftermiddagen tävlade Torbjörn också i Lägenhetssök där han tog en hedrande topp-placering i gruppen.

Protest avslogs
På eftermiddagen besökte huvuddomaren ”svensk-lägret” och meddelade att Susannes markering på sista figuranten blivit bedömd som underkänd. Detta på grund av att Isa vidrört figuranten och att detta bedömts som angrepp. Svenska laget diskuterade detta fram och tillbaka och ingav en protest mot beslutet.
Protesten avslogs dessvärre och ett antal värdefulla poäng försvann. Vi svenskar tycker emellertid fortfarande att detta ändrade domarbeslut är fel. Nog om detta!
Fredagen avslutades på samma trevliga sätt som torsdagen med samkväm och senare en middag samt en lektion i norska och danska (svårt).

Lördagen:
Samma tidiga morgon med strävan efter en bra lydnad och ett bra skyddsarbete vilket stod på schemat denna gråkalla lördag.
Arenan var belägen ca 15 km från Rödhus klit feriecenter där man kunde finna banderoller från tsreklam.se och dagen startade med uppställning vid anläggningen med fina tal av höga polischefer, kommunalråd m.m.
Trots regn och kyla fanns en känsla bland oss, som ungdomarna säger, ”VI ÄGER”.
Mycket riktigt, jag kan inte i ord beskriva Susannes, Ronnys och Peters insats denna dag.
Dessa tre tävlande håller så hög nivå i lydnad och skydd så man har svårt att hålla tillbaka tårarna! Jag tror att nästan samtliga moment i både lydnad och skydd belönades med lägst 8! Ronnys slutpoäng i skyddet 307, Peter 304, Susanne 269. Tjusigt!
Torbjörn höll jämna steg med grannländerna i bilsök men tappade något i väsksöket.
Denna sista tävlingsdag var vi alla på helspänn inför slutresultatet i lagtävlingen. Visserligen hade vi förlorat två av terrängspåren men troligen hämtat hem massor med poäng i personsök, feltsög samt lydnad och skydd.
Spänningen var olidlig.
Slutresultatet meddelades efter sista skyddet:
1:a    Norge    2416 poäng
2:a    Sverige    2394 poäng
3:a    Danmark    2062 poäng

Ynka 22 poäng från första platsen! Det svider men känslan av gemytlighet och ett trevligt arrangemang överskuggar den knappa förlusten.

Tack Danmark och Norge!
Tack framförallt den svenska delegationen för en trevlig tävling och många fina resultat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *